Ale, że mam dwie lewe ręce do pichcenia to musiał być przepis prosty jak budowa cepa. I znalazłam taki. Ciasto jest idealne. To już jest moje trzecia blacha. Przepis ciut zmodyfikowany.
Jak trafią wam się niezapowiedziani wcześniej goście to można takie coś na szybko wyczarować.
W związku z tym, że mam nic wspólnego z blogami kulinarnymi nie odpowiadam za jakość oprawy obrazkowej :P Aaa i foty są czysto poglądowe - proszę się dokładnie nie wzorować.
Ciasto cynamonowe z jabłkami (aha - źródło: przepisy Lidla)
Składniki: (blaszka 23x30)
- 2 szkl.mąki (przesiewam przed dodaniem)
- 1 szkl.cukru (daje trochę mniej)
- 4 jajka
- 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę (ciacham na małe kawałki przypominające kostkę) ( u mnie szara reneta)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu ( u mnie ze 3 łyżeczki - lubimy cynamon - a w proporcjach z oryginalnego przepisu w ogóle go nie czuć)
- 15 dkg orzechów włoskich uprażonych na patelni ( u mnie garść)
- 0,75 szkl. oleju roślinnego
Przygotuj:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. ( nie zdążyłam zrobić ciasta, a już piekarnik był nagrzany, włączamy odpowiednio wcześnie, zależy jak wam się piekarniki szybko nagrzewają)Przygotowanie :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijmy na sztywną pianę. Wsypujemy powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo żółtka. Powoli dosypujemy mąkę wraz z sodą, proszkiem i cynamonem. Wlewamy olej. Dodajemy jabłka i orzechy. Delikatnie mieszamy. (Tu odkładam mikser i przerzucam się na warzechę). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. Pieczemy ok 35-40 min do suchego patyczka. Posypujemy czym chcemy. Ja niczym :)
Właśnie zapomniałam. Blaszkę pędzluję na tłusto i posypuje kaszą manną.
Gotowe. Smacznego.
To smacznego:) U mnie by nie przeszlo, tata milosnik jablek i "producent" najlepszej szarlotki w okolicy, nie znosi cynamonu:P
OdpowiedzUsuńW takim razie jeśli tata jest królem szarlotki to nawet nie będę proponować modyfikacji tego przepisu ujmując cynamon :P
UsuńU mnie też amatorzy szarlotek i cynamonu.
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuń