piątek, 13 listopada 2015

Jabłecznik vel ciasto cynamonowe

Zawał jak zwał. W październiku miałam taką chcice na jabłecznik do zwariowania. Stwierdziłam, że jak mam już sprzęt to nie będę kupować wypieku tylko sama spróbuje coś zrobić.

Ale, że mam dwie lewe ręce do pichcenia to musiał być przepis prosty jak budowa cepa. I znalazłam taki. Ciasto jest idealne. To już jest moje trzecia blacha. Przepis ciut zmodyfikowany.

Jak trafią wam się niezapowiedziani wcześniej goście to można takie coś na szybko wyczarować.

W związku z tym, że mam nic wspólnego z blogami kulinarnymi nie odpowiadam za jakość oprawy obrazkowej :P Aaa i foty są czysto poglądowe - proszę się dokładnie nie wzorować.

 Ciasto cynamonowe z jabłkami (aha - źródło: przepisy Lidla)

Składniki: (blaszka 23x30)

  • 2 szkl.mąki (przesiewam przed dodaniem)
  • 1 szkl.cukru (daje trochę mniej)
  • 4 jajka
  • 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę (ciacham na małe kawałki przypominające kostkę) ( u mnie szara reneta)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu ( u mnie ze 3 łyżeczki - lubimy cynamon - a w proporcjach z oryginalnego przepisu w ogóle go nie czuć)
  • 15 dkg orzechów włoskich uprażonych na patelni ( u mnie garść)
  • 0,75 szkl. oleju roślinnego


Przygotuj:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. ( nie zdążyłam zrobić ciasta, a już piekarnik był nagrzany, włączamy odpowiednio wcześnie, zależy jak wam się piekarniki szybko nagrzewają)

Przygotowanie :

Białka oddzielamy od żółtek i ubijmy na sztywną pianę. Wsypujemy powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo żółtka. Powoli dosypujemy mąkę wraz z sodą, proszkiem i cynamonem. Wlewamy olej. Dodajemy jabłka i orzechy. Delikatnie mieszamy. (Tu odkładam mikser i przerzucam się na warzechę). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. Pieczemy ok 35-40 min do suchego patyczka. Posypujemy czym chcemy. Ja niczym :)



Właśnie zapomniałam. Blaszkę pędzluję na tłusto i posypuje kaszą manną.

Gotowe. Smacznego.

4 komentarze:

  1. To smacznego:) U mnie by nie przeszlo, tata milosnik jablek i "producent" najlepszej szarlotki w okolicy, nie znosi cynamonu:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie jeśli tata jest królem szarlotki to nawet nie będę proponować modyfikacji tego przepisu ujmując cynamon :P

      Usuń